Energierenovatietool EBECS geeft gericht advies

Artikel gepubliceerd op 13 augustus 2019 Pieter Van Den Steen

Uitvoerig renovatieadvies in slechts enkele klikken? Het kan, met de EBECS tool van VITO/EnergyVille. Door enkele simpele vragen te beantwoorden over de woning en zijn bewoners wordt een analyse gemaakt van de actuele woonsituatie (de constructie, de systemen, de bewoners, hun gedrag en hun energieverbruik). Deze wordt gekoppeld aan EnergyVille’s expertise over de Belgische gebouwsector. Dat maakt het mogelijk verbeteringen door middel van renovatie en hernieuwbare energiebronnen in kaart te brengen.

Een woning energiezuiniger maken kan op allerlei manieren: beter isoleren, een warmtepomp plaatsen, sluipverbruik minderen, De energierenovatietool EBECS geeft gericht advies op basis van de grootte van de woning en het energieverbruik van de bewoners. Algoritmes berekenen aan de hand van deze gegevens de beste opties om energie te besparen, inclusief de bijbehorende kosten en de voorziene daling van de energiefactuur. Onder meer de klanten van KBC en installatiebedrijf Cozie kunnen gebruik maken van de tool.  

Nauwkeurig

EBECS is niet de eerste energierenovatietool op de markt, maar wel de meest nauwkeurige. Dat heeft te maken met de bouwfysische basis en de ingebouwde kalibratiemodule.

De klassieke berekeningen die gebeuren voor een EPB- of EPC-certificaat beoordelen alleen de woning. Ze houden geen rekening met het reële energieverbruik, de gezinssamenstelling en het gedrag van de bewoners.

Handig in gebruik

Behalve door zijn nauwkeurigheid onderscheidt de EBECS-tool zich door zijn gebruiksgemak. Zo hoeven mensen hun huis niet zelf op te meten: het adres ingeven volstaat om de afmetingen te achterhalen. Die data haalt EnergyVille op het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II van Informatie Vlaanderen. Met die gegevens kan het volume van de woning en de oppervlakte van het dak, de grond en de gevels berekend worden en zo kunnen de renovatiekosten ingeschat worden.

Slimme algoritmes

EBECS bestaat uit een set van algoritmes waar aanbieders zelf een applicatie rond kunnen bouwen. Onder meer bank-verzekeraar KBC, installatiebedrijf Cozie en de energieauditors van Zero Emission Solutions (ZES) en UNIT-T doen al een beroep op de service. KBC biedt de adviesverlening aan in zijn digitale toepassing Touch en laat zijn klanten kiezen. Willen ze vooral een lagere CO²-uitstoot of een korte terugverdientijd? Kiezen ze voor een minimale ecologische voetafdruk of voor een maximale energierenovatie? Op basis daarvan biedt deze onafhankelijke tool de beste opties.

Up-to-date

VITO/EnergyVille volgt uiteraard de evoluties op de markt. Op termijn moet het mogelijk zijn dat gebruikers hun energieverbruik automatisch doorgeven, bijvoorbeeld via een slimme thermostaat. Zo kunnen ze regelmatig opnieuw advies inwinnen, rekening houdend met hun concrete gezinssituatie, hun verbruik en de meest actuele investeringskosten en subsidies.

Wil jij meer weten over de EBECS-tool? Is de applicatie ook interessant voor jouw klanten? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Pieter Van Den Steen Pieter Van Den Steen
Over de auteur

Project Manager VITO/EnergyVille

LinkedIn