Rotselaar eerste gemeente in België met circulaire display as a service model van q-lite

Artikel gepubliceerd op 22 oktober 2020 Anse Smeets

Steeds meer steden zetten in op een duurzaam beleid, ook Rotselaar. Q-lite,de Belgische fabrikant van slimme en duurzame displayoplossingen (oa. led-schermen) heeft zich voor een groot stuk heruitgevonden als dienstenbedrijf.

In zijn circulair businessmodel ‘Display as a service’ verkoopt Q-lite niet langer displays, maar worden deze verhuurd voor een periode van 7 tot 15 jaar. De klant betaalt daarvoor een jaarlijkse vergoeding, maar daarin zitten ook plaatsing, onderhoud en zelfs elektriciteit vervat. Bovendien krijgt de klant de garantie dat het display tijdens de gebruikstermijn kan worden geüpgraded. Na afloop van het contract wordt het display teruggenomen door Q-lite voor herverkoop of recyclage. VITO toonde aan wat de keuze voor een langere levensduur en een service- in plaats van een verkoopmodel inhield door zowel economische als milieuparameters te becijferen voor verschillende circulaire scenario’s.

Q-lite heeft veel steden en gemeenten in het klantenbestand. Zij denken vaak op de langere termijn en hebben zich bovendien vaak verbonden aan concrete duurzaamheids- en milieudoelen – zoals de burgemeesterconvenant op het vlak van klimaat. Het ‘Display as a Service’-contract in Rotselaar is afgesloten voor een periode van 6 jaar. Na afloop van deze periode heeft de gemeente Rotselaar de optie om het contract voor een nieuwe periode van 6 jaar te verlengen waarbij Q-lite meteen een upgrade van de LED-printen uitvoert zodat de resolutie nagenoeg verdubbelt. Alle overige onderdelen blijven bij deze upgrade overigens behouden. Na afloop van de contractperiode van 6 of 12 jaar staat Q-lite in voor de demontage, de recyclage en het hergebruik van de complete installatie. Gezien de duurzame opbouw van de schermen kan Q-lite deze opnieuw inzetten bij een andere klant.

Wat maakt deze LED-schermen circulair? ‘Circulair’ houdt in dat Q-Lite er alles aan doet om deze schermen zo lang en zo hoogwaardig mogelijk in gebruik te houden. Al vanaf het ontwerp wordt er daarom met verschillende zaken rekening gehouden. Ze gebruiken gerecycleerde of recyleerbare materialen: bijvoorbeeld aluminium met 80% gerecycleerde content. Coatings en kunststoffen op electronica worden vermeden. Ze hanteren een gemakkelijk te onderhouden en demonteren klik-en-schroefsysteem. Tenslotte gebruiken ze slimme monitoring: door automatische dagelijkse analyses kunnen defecten worden vermeden en problemen op afstand worden opgelost.

LARGE-Rotselaar-01

 

Anse Smeets Anse Smeets
Over de auteur

Researcher Circular Business Model Innovation at VITO, Master of Science, Business Engineering

LinkedIn