Vito

AVR en WatchITGrow ter ondersteuning van de aardappelteelt

Om alle uitdagingen van de groeiende wereldbevolking aan te kunnen, hebben we nood aan meer data gedreven beslissingen in de landbouw. Deze data gedreven beslissingen kunnen enkel maar effectief zijn als we verschillende partijen kunnen samenbrengen om zo snel en persoonlijk advies te genereren voor onze landbouwers, inclusief de nodige garanties voor data eigendom en data bescherming. Ontdek hoe AVR en VITO samen de krachten bundelen ter ondersteuning van de digitalisering van de aardappelteelt waarbij de landbouwer centraal staat.

Click here for the English version

Gaan data en landbouw hand in hand?

AVR ondersteunt de verdere groei binnen de aardappelsector in België en bij uitbreiding de wereld. Naast performante en aardappelvriendelijke machines zijn we bij AVR ook bezig met data verzameling op onze machines. Het veld staat hierbij steeds centraal. Onze rooiers en planters verzamelen technische en agronomische data in en rond het veld. Deze data wordt dan gevisualiseerd in een online applicatie, AVR Connect.

Om de moderne landbouwer te helpen de huidige uitdagingen in de landbouw het hoofd te bieden, hebben we onze nieuwste aardappelrooier, de Puma 4.0, volledig met het web gekoppeld. Via verschillende sensoren op de rooier kunnen we snel en eenvoudig data uit het veld verzamelen en online doorsturen naar het persoonlijke gebruikersplatform, AVR Connect.

Printscreen persoonlijk gebruikersplatform AVR Connect
Gebruikersplatform AVR Connect
 

Samen staan we sterker

Om meer toegevoegde waarde te kunnen geven aan de landbouwer zoekt AVR naar samenwerkingsverbanden. In België werken we samen met VITO Remote Sensing rondom het WatchITgrow platform. Een aangename samenwerking waarin we verschillende expertises kunnen samenbrengen.

VITO heeft jarenlange expertise in het verwerken van satelliet- en drone beelden voor landbouwtoepassing. Uit deze beelden haalt VITO een schat aan informatie over de toestand van de gewassen op het veld.  Wij hebben onze uitgebreide kennis binnen de aardappelindustrie. Zij kijken vanuit de ruimte naar de velden, en wij verzamelen real life data vanop de velden. Het combineren van die datasets is enorm waardevol voor onze landbouwers. Dankzij de verschillende datasets kunnen we sneller en beter advies geven.

PErsoonlijk advies via AVR Connect en Watchitgrow

Recent is binnen Vlaanderen een actie gestart om landbouwers te stimuleren om velden aan te maken en beheren in WatchITgrow, het samenwerkingsplatform dat landbouwers bijstaat om hun percelen vlot en efficiënt te kunnen opvolgen. Door de krachten te bundelen tussen AVR en VITO Remote Sensing kunnen we data integratie voorzien tussen het nieuwe AVR Connect en informatieplatform WatchITgrow.  

Dankzij deze koppeling kan AVR bijvoorbeeld gebruik kan maken van veld definities, die WatchITgrow aanbiedt, om de data te gaan visualiseren op de velden in AVR Connect. Mits toestemming van de landbouwer, kunnen gebruikers van de AVR Connect vanaf volgend groeiseizoen eenvoudig en met een 'druk op de knop' data over pootinformatie en opbrengsten uitwisselen met WatchITgrow. Samen met data die reeds beschikbaar is in WatchITgrow over o.a de gewasgroei, weersdata en bodemdata, kunnen de algoritmes verder verfijnd worden waardoor we persoonlijk advies kunnen genereren en dit continu kunnen verbeteren. Dit advies biedt landbouwers de mogelijkheid om goed onderbouwde beslissingen te nemen met als doel hun opbrengst te verbeteren.

 

Samen onze aardappelproductie duurzaam verhogen

Binnen Vlaanderen, en breder, moeten we echt samenwerken om de uitdagingen aan te gaan. Alleen zullen we het niet kunnen.  De 100.000 hectare aardappelgronden in België kunnen niet meer uitgebreid worden. Dus moet de productie efficiënter. Met WatchITgrow willen Belgapom en Boerenbond het rendement doen stijgen van 44 naar 60 ton per hectare

Binnen AVR zijn we enorm tevreden om samen met Belgapom en Boerenbond verder te kunnen meewerken aan deze doelstelling en een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de verdere digitalisering van de aardappelteelt.