Vito

5 jaar blogs & inspiratie: we nemen je mee op EO-missie...

Informatie en kennis delen maakt deel uit van ons DNA en onze toewijding om alle investeringen in de ruimte, hier op aarde te laten renderen. Ook voor jou!
Ongeveer 5 jaar geleden zag je onze eerste blog verschijnen. Via onze blogs delen we onze kennis over aardobservatie in al haar facetten, zodat mensen en organisaties over de hele wereld betrouwbare, onversneden informatie kunnen inwinnen over onze prachtige planeet. Door tegelijkertijd inzicht te geven in wat er 'onder de motorkap' zit, creëren we de nodige transparantie, waardoor eenieder kan meedenken over de betrouwbaarheid van de data en maken we bovendien wereldwijd een enorm verrijkend samenwerkingspotentieel zichtbaar en mogelijk.
Vandaag nemen we je graag even mee op reis, vieren we wat we tot nu toe hebben gedeeld én werpen we vooral een blik op de toekomst!

Click here for the English version

een avontuurlijke reis

Terwijl ik door de blogs van de afgelopen 5 jaar loop, ben ik heel erg blij met de evoluties en groei binnen het EO-domein en trots op onze experten die blijven verbazen en inspireren met het brede scala aan toepassingen, technologieën, partners en klanten.
Meer dan eens beseffen we dat hedendaagse, globale problemen onmogelijk door 1 domein opgelost kunnen worden. Meer dan ooit zijn multidisciplinaire benaderingen de sleutel tot succes... en soms, soms is het gewoon gemakkelijker om 3 problemen ineens op te lossen, in plaats van enkel 1. Een stap verder, maar ook terug kunnen kijken is altijd essentieel.

Op Europees niveau zijn we meer dan eens bijzonder trots op onze bijdragen aan het Europees Copernicus-programma. Voor de Copernicus Global Land-service ontwikkelden we jaarlijkse 100m-kaarten op wereldwijde schaal, inclusief een jaarlijkse detectie van veranderingen in landbedekking, en werken we nieuwe benaderingen uit, zodat jij vandaag de dag gedetailleerde kaarten kan creëren die afgestemd zijn op jouw behoeften. Het delen van informatie en het gebruiksgemak spelen altijd een belangrijke rol in het streven van onze experten.
Voor de Copernicus Climate-service zijn we de betrouwbare leverancier van dagelijkse, objectieve gegevens over het wereldklimaat.
Uiteraard kunnen we enkel maar reikhalzend uitkijken naar alle effecten van deze continue verbetering in de data en informatietechnologie. 

Onder andere dankzij projecten met steun van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) hebben we ons in een toppositie binnen het Europese EO-spelersveld weten te plaatsen. We garanderen dat onze onderzoekers en experten  vertrouwd blijven met de IT-spitstechnologie die onontbeerlijk is in de globale EO-context: onze bijdrage aan het Europees openEO-initiatief varieert van flexibele cloudverwerking en het faciliteren van EO-onderzoek met een Automated Service builder, tot ervoor zorgen dat de nodige IT-kennis en vaardigheden aanwezig zijn bij de volgende generaties van developers, via het EO4GEO-project.

VAN WERELDWIJDE LANDBEDEKKING TOT SCHEEPSPOSITIONERING

Voor de landbouw evolueren we van globale naar (zeer) lokale landbouw, om vervolgens die inzichten weer om te zetten naar globale inzichten voor zowel publieke organisaties als voor een breed scala aan commerciële spelers in de agrovoedingswaardeketen. Denk aan WatchITgrow met en voor de Belgische aardappelindustrie, het meten van de impact van droogte op wereldwijde landbouw met FAO, het in kaart brengen van wereldwijde bodembedekking en granen met ESA, de ondersteuning van agroverzekeringen met EO-gegevens, analyses van mm-beeldmateriaal voor zaadveredelaars of bedrijven met biostimulantia...
Landbouw, voedselzekerheid, economie, gezondheid, jij en ik varen er wel bij.

YPM_googleearth2
Opbrengstpotentieelkaarten: inzicht in de heterogeniteit van uw opbrengst via historische satellietbeelden

In de mariene en maritieme omgeving zijn onze experten mateloos geïnteresseerd in o.a. waterkwaliteit. Met drones en satellieten onderzoeken ze wateroppervlakken voor zowel de overheid als bijvoorbeeld baggerbedrijven. Ze verdiepen zich in nieuwe benaderingen voor plastic detectie en kartering, maar ook in analyses die gebaseerd zijn op dronedata, met als doel logistieke processen en operaties, alsook het milieu te verbeteren in en rond de Haven van Antwerpen.

En nu we toch het domein van infrastructuur aanraken, geef ik jullie doorheen deze reis ook graag enkele ideeën mee van hoe we bijvoorbeeld ook de Vlaamse overheid helpen: het beoordelen van het zonnepotentieel om PV-installaties te stimuleren, het detecteren van asbest ter ondersteuning van het streven naar een asbestvrij Vlaanderen, het monitoren van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de landbouwafdeling, het beoordelen van bouwmaterialen ter ondersteuning van de circulaire economie in de bouwsector...
Zowel de voorbeelden als de ideeën van wat er nog allemaal mogelijk is, zijn legio.

En laten we niet vergeten te vermelden dat we de hand uitreiken naar burgers door te doen wat we kunnen om hen te ondersteunen en erbij te betrekken, zodat ook zij de transitie naar duurzaamheid kunnen helpen versnellen.
Via het Terrascope-platform maken we Geo-data beschikbaar voor iedereen, bieden we een breed gamma aan ready-to-use data, leren we burgers, overheden en bedrijven satellietbeelden en EO-diensten gebruiken en integreren in hun operationele activiteiten, in het CurieuzeNeuzen-project hebben we ons gewaagd aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit in Vlaanderen, en we zijn opgetogen met onze samenwerking met de studenten van De Lift die ons helpen bij het labelen van gegevens in AI-projecten.

EO, een essentiële technologie

De digitale transformatie van de samenleving voltrekt zich in een veel sneller tempo dan de ontwikkeling van op ervaring gebaseerd beleid voor openbare en particuliere organisaties. Hierdoor ontstaan er snel en veelvuldig ernstige sociaaleconomische risico's. Er is slechts 1 oplossing: de technologische ontwikkeling op het gebied van digitalisering, datafusie en geavanceerde analyse versnellen. Die versnelling kan ons waardevolle nieuwe informatie en inzichten opleveren die ons in staat stellen om ons sociaal-economisch weefsel beter in te schatten, beter te plannen en te observeren, maar vooral om een beter evenwicht te vinden met onze natuurlijke, uitputbare hulpbronnen. 

25. REMOTESENSING-biodiv

Aardobservatie moet een essentiële technologie worden in de duurzaamheidsbalans die mensen en organisaties het juiste dashboard met gegevenssets geeft, zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken in hun economische, ecologische en sociale verantwoordelijkheden.
Beeld je in dat tijdens bestuursvergaderingen van organisaties beslissingen niet louter op basis van economische gegevens worden genomen, maar dat ook het milieu, de omgeving mee in kaart gebracht en gevalideerd wordt. Stel je voor dat we landen niet enkel op basis van het BBP zouden oplijsten, maar ook op basis van statistieken die hun ecologische rijkdom vertegenwoordigen?
Moeilijk? Ja. Onmogelijk? Nee!
Aan een dergelijke transformatie hebben we de afgelopen jaren al hard gewerkt.

Toekomstige game changers

Met initiatieven als WorldCover en WorldCereal hebben we referentiesets voor landgebruik/landbedekking ontwikkeld. Door Natural Capital Accounting op grotere schaal toe te passen, bewijzen we dat het mogelijk is om de ecologische waarde van regio's op meerdere niveaus te beoordelen en komen we echt tot 1 getal dat deze ecologische waarde vertegenwoordigt.
In de Europabon-projecten hebben we de unieke waarde van aardobservatie bij het monitoren van biodiversiteit aangetoond.

Met dit soort continue en multi-level monitoring ondersteunen we publieke en private organisaties in hun zoektocht naar het opzetten en monitoren van meer duurzame benaderingen.


WorldCover viewer screenplay

'REKENEN' OP DE RUIMTE 

Door je deze verwezenlijkingen en opportuniteiten te laten zien, in verschillende domeinen, op verschillende niveaus en met verschillende technologieën, wordt het duidelijk hoe ruimtevaarttechnologie en data ons hier op aarde kunnen helpen... hoe we op de ruimte kunnen 'rekenen' om een echte impact op aarde, en voor ons, te realiseren. 
De verkenningsfase van Low Orbit is voorbij, organisaties zoals ESA en NASA verkennen nu de maan, Mars, ... We bevinden ons nu in een tijdperk waarin we sociaal-economische redenen nodig hebben om activiteiten in Low Orbit te doen. Zorg dragen voor onze planeet is vast en zeker zo'n goed doel!
En uiteraard maakt dat het verkennen van de ruimte niet minder boeiend!

De grootste ruimtevaartexpo van EuropA landt in... ANTWERPEN

Gezien onze uitgebreide expertise in space research, zijn we partner van de expo "Space - The Human Quest". Deze unieke tentoonstelling zal neerstrijken in Antwerpen en je meenemen in de avontuurlijke wereld van de ruimtevaart. Van de eerste mens in de ruimte tot toekomstige missies naar Mars. Als bezoeker zal je de ruimtevaart van het verleden, het heden en de toekomst beleven. 
En natuurlijk ontdek je er ook de impact van de ruimtevaart hier op aarde!
Space & space research is er toegankelijk voor elk van ons! Mis deze tentoonstelling zeker niet!

VITO_Proudpartnerof_Space visual_2304-1610-1